PIPIRŲ AŠTRUMAS PAGAL SKOVILIO LENTELĘ
Truputis istorijos iš "meniu.lt"
"Skiesdamas vandeniu čili ir alkoholio trauktinę, 1912m. amerikiečių chemikas farmakologas William Scoville
( Detroitas, JAV ) išrado naują čili pipirų aitrumo matavimo būdą. Taip buvo sudaryta aitriųjų paprikų matavimo skalė su vienetais. Mokslininko garbei skalė buvo pavadinta Scovile units (SHU) "
Vienas iš aštriausių pasaulyje pipirų yra Naga Jolokia, kuris 2007m. buvo įtrauktas į Ginesų rekordų knygą.
Pagal Skovilio lentelę jis turi 855 000 - 1 041 427 deginančios medžiagos (SHU), kai tuo tarpu neseniai praradęs aštriausiojo čili vardą Habaneras turi "tik" 350 000 - 577 000 SHU.
Mūsų populiarusis Jalapeno, kuris bene labiausiai pagal aštrumą priimtinas picų mėgėjams, turi "vos" 2 500
- 8 000 deginančios medžiagos (SHU)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą